Catering to usługa polegająca na przygotowaniu dań i dowiezienia ich do Sochaczewa, Łowicza, Skierniewic lub miejsca wyznaczonego przez klienta. Gwarancja i profesjonalizm niezależnie od rodzaju i wielkości zamówienia to plus firm cateringowych. Głównym celem usług cateringowych jest dostarczenie tego wszystkiego, co jest potrzebne do planowania i pełnienia funkcji kateringu w określonym czasie i miejscu.
Rozróżnia się catering socjalny i komercyjny oraz dwie metody dowożenia posiłków: zimny i gorący.
- Catering socjalny zajmuje się świadczeniem usług żywieniowych w miejscach pracy, szkołach, szpitalach, punktach opieki itp.
- Catering komercyjny specjalizuje się w organizacji i obsłudze koktajli, bankietów oraz imprez okolicznościowych.
- Catering linii zimnej jest to przygotowanie posiłku w wersji gorącej o później schłodzenie go do temperatury 4 stopni i dostarczenie do klienta, klient może spożyć go w wersji zimnej lub podgrzać.
- Catering linii gorącej polega na zachowaniu wysokiej temperatury od momentu sporządzenia jej do dowiezienia go do klienta. Jednak przetrzymywanie jedzenia w ciągłej wysokiej temperaturze traci na wartości odżywczej.
Firmy cateringowe w Sochaczewie, Łowiczu i Skierniewicach zajmują się nie tylko przygotowaniem posiłków ale także dekoracją oraz organizacją przyjęć takich jak :
W obecnej dobie wygód, odchudzania i cateringów można napisać artykuł na temat cateringu dietetycznego, który jest bardzo powszechny w Polsce jak i w całej Europie. Catering dietetyczny ma nowoczesny system pakowania gwarantujący świeżość i higienę, opakowania przystosowanie do podgrzewania w kuchni mikrofalowej, dietę ułożoną przez wykwalifikowanych dietetyków oraz wygodną formę dostarczenia pod same drzwi. Firm cateringowych zajmujących się zdrowym żywieniem mamy bardzo dużo, zajmują się one przygotowaniem posiłku niskokalorycznego, bogatego w witaminy, składniki mineralne, błonnik i inne wartości niezbędne do zdrowego życia. Menu w takiej firmie jest zaprojektowane tak byśmy byli zdrowi i mogli funkcjonować na każdy dzień. Możemy zamówić wiele diet, zależnych od naszych potrzeb, między innymi takie diety jak :
Catering firmowy dzieli się na 5 głównych rodzajów:
- catering na zimno są to kanapki koktajlowe, kanapki pakowane, przekąski, sałatki, lunchbox, zestawy przekąsek, taka forma jest idealna, gdy catering jest potrzebny na kilka godzin lub nawet cały dzień.
- catering na gorąco są to obiady podstawowe, ekonomiczne zestawy obiadowe, zazwyczaj zapakowane osobno zestawy przygotowane przez restauracje lub w formie pełnego bufetu wraz z obsługą.
- catering biznesowy są to śniadanie biznesowe, bankiet firmowy, lunch biznesowy i jest uzależniony od pory dnia oraz okazji.
- catering dietetyczny jest zależny od zamówienia i dowieziony bezpośredni do biura.
Catering śniadaniowy to kolejny dział cateringu. W większości przypadków to małe firmy cateringowe zajmujące się dowozem świeżych kanapek do firm, ponieważ w wielu przypadkach kanapki te, kupowane są przez pracowników. Takie rozwiązanie dobrze funkcjonuje w średnich i dużych firmach, gdzie pracownicy nie mają czasu na śniadanie w domu. Jest to bardzo dobra forma kateringu dla zapracowanych. Można wykupić indywidualny pakiet dowozu i firma cateringowa będzie go dostarczać codziennie do wybranego punktu. W tym dziale można znaleźć białe, ciemne i razowe pieczywo.
Catering Fast Food opiera się na szybkim wydaniu jedzenia dla szerokiego grona odbiorców. W punktach typu fast food żywi się każdy. Menu punktu opiera się na kilku rodzajach potraw, które większość dań podawane jest z ręki do ręki. Ma to na celu szybkie zjedzenie posiłku. Katering fast food jest łatwo dostępny dla swojego odbiorcy, zamówienie można złożyć telefonicznie lub drogą tradycyjną w punkcie. Burgery z kotletami warzywnymi , tortille z ciemnego pieczywa, które dostarczają energii na cały dzień lub pizza z kalafiora z dużą ilością warzyw są zdrowymi rzeczami aby zrobić zdrowy Fast Food. Firmy te posiadają w swojej ofercie również dowóz do klienta co jest bardzo wygodne dla konsumenta.
Szeroki zakres usług oraz nieszablonowość wyróżnia firmy cateringowe w Sochaczewie, Skierniewicach oraz Łowiczu, spełniają oczekiwania klienta w zależności od potrzeb, ustalają indywidualne menu. Potrawy mają wyjątkowy wygląd i smak oraz świeżość i najwyższą jakość produktu. Najważniejsze dla firm cateringowych jest komfort i zadowolenie z wykonywanych przez nich usług.
Lista wybranych firm:
1. Okoń Anna. Catering, Toruńska, 96-500 Sochaczew, tel.56 637 62 08
2. Cook&Fit Catering, Janusza Kusocińskiego 5, 96-500 Sochaczew, telefon kontaktowy 794 539 032
3. Soleniec Krystyna. Usługi cateringowe, Łódzka 103, 99-400 Łowicz, tel. 46 837 26 52
4. Zajazd Non-Stop & Catering, Zabostów Duży 48, 99-400 Łowicz, tel - 605151508
5. Catering "W pół drogi", Jana III Sobieskiego 81, 96-100 Skierniewice, numer 603 688 048
6. Catering Delux, 19 Lutego, 96-100 Skierniewice, numer kontaktowy 691-774-272
W biznesie cateringu jedną z kluczowych ról odgrywa odpowiedni zespół. W dzisiejszych czasach jest możliwość znalezienie ludzi z pasją, którzy kochają gotować i dbają o zdrowie społeczeństwa.
Tak naprawdę starają się tworzyć przyjazne miejsce pracy, mieć normalne relacje z zatrudnionymi i inspirować ludzi do zakupu dania z dowozem do domu. Największy i najlepszy zakład cateringowy w Polsce, tworzy najlepsze miejsca pracy, zatrudnia najlepszych specjalistów oraz realizuje cateringi dla swoich klientów. Istotne jest, aby pracownicy doskonale znali wybrany obszar i potrafili dotrzeć o wyznaczonej godzinie do każdego miejsca. Inaczej firma szybko straci renomę i wypadnie z rynku.