Cukiernik w Ostrołęce to osoba, która wypieka ciasta i ciastka. Dobry cukiernik posiada umiejętności manualne oraz wyczucie estetyki.
Cukiernia to zakład gastronomiczny lub sklep oferujący szeroki asortyment wyrobów ciastkarskich. Najczęściej cukiernia jest połączona z piekarnią lub lodziarnią. Podstawowym asortymentem są różnego rodzaju wyroby ciastkarskie i desery oraz napoje gorące. Za zwyczaj ciasto jest produkowane na miejscu.
Aby zostać cukiernikiem należy skończyć szkołę zawodową lub technikum, w których cukiernik nauczy się teorii oraz zdobędzie potrzebne doświadczenie praktyczne. Po ukończeniu edukacji musi zdać egzamin, po którym otrzymuje się tytuł cukiernik-czeladnik. Po kilku latach w tym zawodzie może starać się o zdobycie papierów mistrza cukiernika.
Cukiernik z Ostrołęki może prowadzić własną działalność gospodarczą, pracować w cukierniach, punktach cukierniczych czy pracowniach. Bardzo często znajduje zatrudnienie w hotelach czy marketach. Wyróżnia się doskonałym smakiem i wyczulonym zapachem. Musi posiadać aktualną książeczkę sanepidu jak również ukończyć kurs BHP. Często cukiernik po godzinach pracy może dorobić sobie do wypłaty realizując zamówienia od indywidualnego klienta.
Cechy dobrego cukiernika
W zawodzie cukiernika ważną cechą jest kreatywność, która przydaje się podczas dekorowania tortów, ciast czy deserów. Jest dokładny, cierpliwy i zwraca uwagę na szczegóły, które są istotne w jego pracy. Praca jego nie jest łatwa ze względu na pracę w pomieszczeniach, gdzie jest wysoka temperatura i wykonuje ją w pozycji stojącej przez wiele godzin. W tym zwodzie liczy się przede wszystkim samozaparcie i ciężka praca, którą powinien lubić i powinna być jego pasją.
Wymienimy klilka cukierni w Ostrołęce i okoicach
Na wysokość zarobku cukiernika wpływ ma miejsce zatrudnienia, stopień zawodowy, doświadczenie. Miesięczne zarobki mogą wahać się od 2 500 zł do 3 600 zł netto.