Kelner/ka z Dębicy jest to bardzo ważna osoba w lokalu gastronomicznym, zajmuje się pełną obsługą konsumenta w danym lokalu.
Aby podjąć pracę jako kelner, kelnerka w Dębicy, warto było by mieć ukończoną szkołę kształcącą kelnerów. To od pracodawcy zależy, jakie wymagania stawia swoim kandydatom na to stanowisko. Warto wiedzieć, że na polskim rynku jest bogata jest oferta kursów w tym zakresie. Uczący się poznają tajniki pracy kelnera teoretycznie jak i praktycznie, w tym czasie bowiem muszą odbywać praktyki zawodowe.
Obowiązki kelnerów i kelnerek:
obsługa gościa,
przyjmowanie zamówień,
przyjmowanie płatności,
dbanie o lokal,
zgłaszanie do menagera uwag klientów,
przestrzeganie zasad savoir-vivre
Kelner/ka musi być komunikatywny/a, ponieważ obsługa jak i kontakt z kucharzem jest niezbędna, Musi mieć wysoką kulturą osobistą, wielką cierpliwość, podzielność uwagi ponieważ może przy stoliku siedzieć kilku klientów mówiących naraz, znajomość języków obcych też będzie mile widziana, ponieważ do lokali gastronomicznych przychodzą zagraniczni goście.
Cechy dobrego kelnera:
przede wszystkim punktualność,
być odpowiedzialnym,
potrafić współpracować z innymi pracownikami,
wysoka kultura to podstawa,
umiejętność rozwiązywania problemów,
umiejętność pracy pod presją,
empatia, która liczy się w obecnych czasach.
Wymienimy kilka restauracji w Dębicy, gdzie możemy znaleźć wykwalifikowanego kelnera:
Restauracja Dębicka ul. Lwowska 50
Karczma Rzym. Firma gastronomiczno - cateringowa ul. Kościuszki 44
Enigma - Kawiarnia Restauracja ul. Sportowa 26
Dworek DĘBICKI ul. Kościuszki 36
Aromat restauracja ul. Księdza Nosala 2
Na wysokość wynagrodzenia kelnera/ki wpływ ma rodzaj miejsca pracy, lokalizacja oraz ilość przepracowanych godzin. Wypłaty w tym zawodzie są bardzo zróżnicowane, zaczynają się od 2 tyś do 3 tyś zł. Dodatkowymi pieniędzmi w tej profesji są napiwki,które kelner otrzymuje od zadowolonych gości - tu nie ma limitów.